🇲🇦 Tajine kalfschenkel en artisjok

1 el roomboter of zonnebloemolie

1 grote kalfschenkel

1 grote ui

2 teentjes knoflook

1 tomaat zonder schil

1 tl paprikapoeder 

1 tl gemberpoeder 

1 tl korianderpoeder

1 tl ras al hanout

1 tl komijnpoeder

Halve tl kurkuma 

Zout en peper

3 el gehakte peterselie

2 el olijfolie 

Stuk of 10 artisjokharten uit de vriezer of zie hieronder voor het bereiden van verse artisjok. In het laatste geval heb je ook een citroen nodig.

Kommetje doperwten 

 

Verhit boter of olie in de tajine. Bak de kalfschenkel hierin aan beide kanten aan. 

Snipper de ui en bak even mee met het vlees. Snijd de knoflook fijn en voeg toe en bak ook even mee. Snijd de ontvelde tomaat in blokjes en voeg toe samen met alle kruiden. Hak de peterselie en voeg samen met de olijfolie toe aan de rest. Doe de tajine dicht en laat nu zo een 1,5 uur pruttelen. 

Ondertussen kun je de artisjok bereiden, tenzij je ze kant en klaar uit de vriezer gebruikt.

In het geval dat je verse artisjok gebruikt, snijd de stelen af, dan de buitenste bladeren, smeer citroensap op ze onderkant zodat het niet verkleurd. Kook de artisjok nu voor een half uur in een ruime pan met wat zout en een scheutje citroensap. Doe een bord op de artisjok zodat de beneden blijven liggen. Zodra ze gaar zijn kan je ze gaan pellen, de bladeren kan je gebruiken voor een ander gerecht, of gewoon oppeuzelen zoals ik heb gedaan. Je hebt de artisjokharten nodig, deze bevinden zich onderin. Eerst vind je nog onder de bladeren een harig laagje, dit verwijder je met de vingers of een lepeltje. Doe de artisjokharten in de tajine zodra het vlees al uit elkaar valt van malsheid. Laat samen nog een paar minuten verwarmen en voeg dan de doperwtjes toe voor nog een paar minuten.

 

Serveer met warm vers brood.

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.