🇦🇫 Kabuli Paloa

Een thee ei of een leeg theezakje

2 kaneelstokjes

1 theelepel komijnzaad

1 theelepel venkelzaad

1 eetlepel zwarte peperkorrels

8 kardemompeulen

Laurierblad

 

Zonnebloemolie

2 uien

4 teentjes geperste knoflook

1 theelepel gemberpasta

Bijna 1 kilo lamsvlees met bot

500 gram Afghaanse rijst

Zout

300 gram wortels

3 handjes vol amandelen

100 gram rozijnen

1 eetlepel suiker

 

Spoel de rijst tot het water bijna helder is wat ervan afkomt en laat dan weken in koud water.

Week de rozijnen.

Dan beginnen we met het kruidenmengsel maken die we door het gehele gerecht gaan gebruiken.

Rooster de kaneelstokjes, komijnzaad, venkelzaad, peperkorrels, laurierblad, en de inhoud van de kardemompeulen. Rooster dit tot de geur goed vrijkomt.

Haal uit de pan en die in een thee ei of theezakje.

 

Doe een laagje olie in een pan en fruit hierin de gesnipperde ui. Voeg na enkele minuten de geperste knoflook en gember toe en bak even mee. Doe dan het vlees in grovestukken erbij en bak tot aan alle kanten bruin. Voeg heet water toe tot het vlees bijna helemaal onder water staat en voeg dan de thee ui toe. Voeg zout toe.Laat dit vlees op zacht vuur pruttelen voor ongeveer 2 uur, in iedergeval tot het heerlijk zacht is en het van het bot valt.

 

Ondertussen rooster je de amandelen en voeg je zodra de amandelen bruin zijn de in juillene gesneden wortels en afgegoten rozijnen toe met de suiker en een klein beetje olie. Bak even aan en voeg dan een lepel van t kookvocht van het vlees toe tot de wortels zacht zijn.

 

Dan nemen we de rijst en koken we deze bijna gaar in water dat een vingerkootje uitsteekt boven je rijst. Voeg weer de thee ui toe en zout. De rijst moet nog niet plat zijn te drukken wanneer je deze tussen je vingers drukt. Het beste is dat deze dan in 3en breekt. Dan ga je de overgebleven jus gebruiken om de rijst mee verder te garen. Gebruik hier ongeveer 300 ml voor. Maak gaten in de rijst. En doe een theedoek tussen de pan en de deksel. En laat op laag vuur verder stomen tot de rijst volledig gaar is.

 

Om de wortelmengsel weer warm te maken voeg dit toe in een stuk aluminiumfolie aan de rijst met het stomen.

 

Dien het vlees onderop op dan de rijst en dan de wortelmengsel.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.