
Ongeveer 35 gepekelde
wijnbladeren
200 gram lamsgehakt
100 gram lange korrel rijst
1 citroen
Totaal 7 teentjes knoflook
Halve tl kaneel
Halve tl pimentpoeder
Halve tl chilipoeder
Zwarte peper en zout
Was en week de rijst voor minstens een half uur. Ondertussen kook je de wijnbladeren iets zachter voor 30 seconden in ruim water en laat uitlekken op keukenpapier.
Zeef de rijst en meng samen met gehakt, sap van een halve citroen, 3 geperste teentjes knoflook, kaneel, piment, paprikapoeder, chili, zout en peper. Meng goed door tot alles begint samen te hangen.
Leg een wijnblad op zijn rug, met de glanzende kant naar boven. Knip het steeltje af en leg een reepje rijstgehaktmengsel in de breedte neer net boven een cm blad. Rol dan als een loempia. Dus eerst een stukje onderkant naar boven en dan de zijkanten mee naar binnen. Vul zo ongeveer 30 stuks.
Neem een pan en leg hier de overige bladen op de bodem, dit zodat het niet gaat plakken tijdens het koken. Leg ze allemaal goed tegen elkaar aan. Snijd de overige knoflook door de helft en leg tussen de yapraks. Ook het citroensap van de andere helft citroen knijp je er bovenuit. Giet water tot de wijnbladeren net niet helemaal onderstaan en leg een plat bord bovenop. Daarboven op nog wat zwaars, dit zodat ze niet gaan drijven en mooi op hun plek blijven liggen. Breng alles op hoog vuur aan de kook en zodra het kookt op laag vuur ongeveer in 40 minuten gaar, tot de rijst zacht is. Laat dan nog staan voor 15 minuten met vuur uit.
Lekker met yoghurt en nog wat extra citroen on the side.
Reactie plaatsen
Reacties