
1 kilo soepvlees, bot met een beetje vlees
1 ui
2 kruidnagels
1 el peperkorrels
Paar takjes bladselderij
Paar takjes peterselie
Optioneel, paar takjes tijm
2 maggi of groente bouillonblokjes
2 grote winterpenen
1 knolselderij
2 prei
2 laurierblaadjes
1 bloemkool
400 gram rundergehakt
1 ei
Paneermeel
2 teentjes knoflook
Gehaktkruiden of jouw favoriete kruiden voor gehakt
1 el bakboter
2 handjes vermicelli
Neem een grote soeppan en doe hierin je soepvlees samen met 3 liter koud water.
Breng dit aan de kook en haal het schuim eraf dat vrijkomt en boven komt drijven.
Zodra het water kookt doe je het vuur weer lager tot net onder het kookpunt. De soep moet dus niet volop borrelen.
Zodra alle schuim weg is snijd je een ui door de helft en steek je er de kruidnagel in. Doe samen met een 1 prei, 1 wortel en een kwart knolselderij grof gesneden in de pan. Voeg ook de laurierblaadjes, peperkorrels, zout, 1 bouillonblokje, selderij, peterselie en eventueel tijm toe. Laat dit nu minstens 3 uur samen zacht koken zonder deksel op de pan. De soep zal nog ongeveer 1/3e inkoken dit zorgt voor extra smaak.
Kruid ondertussen het gehakt met jouw kruiden, knoflook een ei en paneermeel en draai kleine balletjes van. Bak af in de boter in een apart pan, hoeft niet volledig gaar want ze garen nog door in de soep straks.
Snijd de andere wortel, prei, rest van de knolselderij en bloemkool fijn.
Zeef de soep na 3/4/5 uurtjes door een vergiet of als je je bouillon helemaal helder wilt hebben door een zeefdoek.
Doe de bouillon terug in de pan en proef nu op smaak. Waarschijnlijk heb je het tweede bouillonblokje ook nodig naar dit is een voorkeur an sich. Ik heb heb nog afzonderlijk zout en verse zwarte peper toegevoegd. Voeg alle gesneden kruiden toe en laat nog 10 minuten koken, voeg dan de gehaktballetjes toe en kook nog 5 minuten mee. Als laatst voeg je de vermicelli toe en doe je het vuur uit.
Zodra de soep afkoelt kan je vet boven zien drijven, dit kan je weghalen dmv keukenpapier er tegen aan te houden. Of je kan het lekker laten zitten en opeten want ik geloof erin dat dit goed voor je is.
Last but not least, uitdelen aan de buren.
Reactie plaatsen
Reacties