
2 aubergines
400 gram voorgekookte aardappelschijfjes
Zonnebloemolie
Olijfolie
1 flinke ui
4 teentjes knoflook
400 gram rundergehakt
1 tl tomatenpuree
3 tomaten
Handjevol verse peterselie
1 el oregano
Halve tl chilipoeder
Zout
Peper
1 el boter
1 el bloem
300 ml melk
Handje geraspte parmezaanse kaas
1 eigeel
Zout
Peper
Optioneel: nog wat geraspte kaas om tussen de lagen te strooien.
Snijd de aubergine in plakjes en leg ze op een plat bord bestrooid met wat zout voor 15 minuten. Hiermee verwijder je een gedeelte van de bitterheid. Verwarm de oven op 200 graden.
Neem de voorgekookte aardappelschijfjes en frituur kort bruin in zonnebloemolie. Ze hoeven niet volledig gaar te zijn maar een beetje een knapperig buitenkantje.
Veeg de aubgerine plakken af en bestrijk met olijfolie. Bak nu op een ovenplaat de aubergines af voor ongeveer 30 minuten en draai ze halverwege om.
Smelt de boter in een pannetje en voeg dan de bloem toe. Roer even door en en bak de bloem voor een minuutje mee terwijl je roert. Voeg geleidelijk aan de melk al roerend toe. Laat nu indikken tot een mooie consistentie en voeg de kaas, zout en peper toe. Laat afkoelen en roer dan het eigeel erdoorheen en zet apart.
Snipper het uitje en bak in wat olijfolie voor een aantal minuten. Voeg dan de knoflook en het gehakt toe. Bak het gehakt bruin. Maal de tomaat met de peterselie fijn en voeg dan met een glas water toe. Voeg zout, peper, chili en oregano toe. Laat het samen pruttelen voor ongeveer 20 minuten. Bedek de ovenschaal met de aardappschijfjes. Doe hieroverheen de helft van je gehaktsaus. Daar bovenop de helft van de aubgerineplakken, de rest van de gehaktsaus, aubergine erboven en als laatste de bechamel/kaas saus. Mocht je voor extra kaas gaan, strooi na elke laag gehaktsaus nog wat kaas eroverheen.
Bak af in de oven voor ongeveer 45 minuten afgedekt en vervolgens zonder afdekking nog even tot de bovenkant goudbruin is. Laat de moussaka staan voor 10 minuten alvorens je deze aansnijdt zodat je moussaka niet uitelkaar valt.
Reactie plaatsen
Reacties