
Adana kebab is natuurlijk het lekkerst op houtskool gegrild. Je kan ook kiezen voor de grill, ik gebruikte de oven op de hoogste grillstand. Die metalen bbq spiezen zijn erg handig voor het vormen van de adana.
500 gram rundergehakt gemixt met lam, liefst nog net een stukje staartvet erdoorheen.
1 rode punt paprika
3 teentjes knoflook
1 el chilivlokken
Handje peterserlie
1 tl paprikapoeder
Zout
Maal de paprika, knoflook, peterselie en chilivlokken fijn en meng door het gehakt samen met zout en paprikapoeder. Kneed het gehakt goed door en je mag er best wat stompen opgeven, je wilt dat het goed samenhangt straks als je spiezen gaat vormen. Laat minstens een uur marineren. Een mooi moment om de sausjes klaar te maken.
1 el roomboter
1 el tomatenpuree
3 el gezeefde tomaten
5 el water
Zout
Peper
Smelt de roomboter in een steelpannetje, bak de tomatenpuree een minuutje mee voeg dan de gezeefde tomaten toe en bak een paar minuutjes. Voeg water met zout en peper toe en laat nu het sausje indikken.
5 el griekse of turkse yoghurt
Zout
Meng de yoghurt los met de zout.
Begin met deze stap wanneer het gehakt aan het bakken is.
2 el roomboter
Halve tl paprikapoeder (optioneel)
Halve tl komijn (optioneel)
Zout
Peper
4 Yufkavellen
Smelt de boter in een pan, voeg de kruiden toe en smeer dit uit over de yufkabladeren.
Terug naar het gehakt.
In het geval van het gebruik van de oven verwarm deze op de hoogste stand en liefst de grillfunctie. Vorm het gehakt om de metalen spiezen in de lengte en druk goed samen. Je wilt dat ze blijven zitten tijdens het bakken. Bak ze bruin in ongeveer 10 minuten en tussendoor een keertje omdraaien. Let wel op met de hoogste stand, je wilt ze natuurlijk niet zwart hebben.
Leg op elke ingesmeerde yufka een spies, trek het metaal eruit en rol ze in het blad. Besmeer de bovenkant met het roomboter mengsel en bak nog een paar minuten in de oven verder.
Snijd in stukken en serveer met de saus.
Rode ui met sumac gemarineerd is er ook lekker bij.
En uiteraard pilav.
Reactie plaatsen
Reacties