๐Ÿ‡ฆ๐Ÿ‡ซ Kabuli Paloa & lamb roast

 

 

Lamb roast

1 lamsbout van 2 Kilo

1 el paprikapoeder

1 tl chilipoeder

1 el komijn

1 tl zwarte peper

1 tl kurkuma

Sap van een halve citroen

Zout

3 el olijfolie 

6 teentjes knoflook

Paar takjes rozemarijn

1 kaneelstokje

1 grote ui

1 el korianderzaad

4 kardemom peulen 

2 laurierblaadjes

2 kruidnagels

 

Bakpapier

Aluminium folie

 

Snijd het witte vlezige laagje van de bout, was het vlees en maak wat sneetjes in het vlees.

Roer de 

Paprikapoeder, komijn , chili, kurkuma, peper en zout met de citroensap en olijfolie. Pers hier 3 knoflookteentjes doorheen en marineer hier nu de lamsbout goed mee in, ook in de sneden. 

Doe in bakpapier de in halve ringen gesneden ui, de kaneelstok, rozemarijn, inhoud van de kardemom, de overige knoflook, laurier en kruidnagels. Leg hierin de bout en dek m af met de bakpapier. En vervolgens met de folie. De glazende kant aan de binnenkant. Laat liefst een nacht marineren.

Bak dan af op 160 graden voor 4 uur. En daarna nog een half uur zonder de folie en bakpapier.

Bewaar het vocht wat van het vlees afgekomen is en in het bakpapier zwemt. Dit gebruik je voor de rijst.

 

 

Kabuli Paloa

 

1 kilo basmati rice extra long grain

Zonnebloemolie

5 winterpenen

3 handenvol rozijnen

3 handenvol amandelen

4 kardemompeulen

1 el boter

1 el suiker

Halve tl komijn

Halve tl korianderpoeder

Halve tl peper

Zout

Begin met het spoelen van de rijst tot het water wat er van afkomt redelijk helder is.

Week het dan voor minstens een uur.

Kook dan de rijst bijna gaar in wat zout. De bedoeling is dat de rijst in 3 stukjes breekt als je er eentje tussen je vingers drukt. Dan is de rijst precies goed om verder gaar te stomen.

Week de rozijnen in warm water voor een half uur.

Snijd de wortels juilienne en bak deze even aan in wat olie met de inhoud van 2 kardemompeulen, bewaar in aluminium folie. Zeef de rozijnen en bak ook even in wat olie weer met de inhoud van 2 kardemompeulen. Bewaar samen met de wortel in de folie. Bak nu de amandelen lichtbruin. 

Doe een lepel boter in de pan met de suiksr en laat licht karameliseren. Haal van het vuur.

 

Neem het vocht van het vlees en voeg hier de droge kruiden aan toe. Maak 5 gaatjes in de rijst met een pollepel en giet hierin het mengsel. Giet bovenop de suiker boter. Leg pakketje met wortel en rozijnen bovenop en laat de rijst doorstomen tot volledig gaar.

Serveer met de amandelen, wortels rozijnen en de lamsbout bovenop.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.