🇮🇷 Morasa Polow

Advieh, kruidenmengsel

 

1 el rozenblaadjes

1 el kardemom

1 el komijnzaad

1 tl kaneelpoeder

Halve tl kruidnagelpoeder

 

Rooster de inhoud van de kardemom, de rozenblaadjes en komijnzaad in een droge pan. Maal fijn met kaneel en kruidnagelpoeder.

 

500 gram betere basmatirijst

Ongeveer 7 draadjes safraan

1 sinaasappel voor de schil, liefst gedroogd

1 halve winterpeen, juilene gesneden

2 el honing

1 grote ui, in halve maantjes gesneden

Olijfolie om in te bakken

3 el pistache schilfers 

3 el amandel schilfers

3 el zuurbessen

4 el rozijnen

Zout

3 el yoghurt

1 el boter

 

Als je geen gedroogde sinaasappelschil gebruikt, week de schil van een verse sinaasappel dan ruim van te voren en kook deze daarna in een laagje water zodat het bittere zoveel mogelijk verdwijnt. Schil de schil wel zo dat er geen wit meer aan zit.

 

Verkruimel de safraan, voeg 50 ml heet water toe en laat staan.

 

Was de rijst, blijf spoelen tot het water wat ervan af komt helder is. En week dan voor minstens een uur.

Kook daarna tot drie kwart gaar met een goeie snuf zout. Dit kun je testen door de rijst tussen je vingers te drukken. Als deze in drieën breekt is het precies goed.

Was de zuurbessen en week deze voor 10 minuten.

Doe een el olijfolie in een pan en bak hierin de sinaasappelschil in reepjes met de wortel en een lepel honing tot de wortel zacht is. Zet apart en voeg weer een lepel olijfolie toe en karameliseer nu de uien tot ze goudbruin zijn. Zet apart.

Knijp de zuurbessen uit en doe deze nu met de rozijnen, amandelen en pistache en een lepel honing in de pan en bak kort even aan. Pas op met de zuurbessen want deze verbranden snel.

Als alle onderdelen verwerkt zijn gaan we de rijst stomen.

Neem een stuk of 3 lepels van de rijst en doe hier de yoghurt met de helft van het safraan water bij, roer door. Verhit een lepel boter in een pan met dikke bodem en leg hierop de rijst die vermengd is met yoghurt.

Doe hierboven 1/3e van de overige rijst. Hierop de helft van de wortel met sinaasappelschil. Strooi hierover een eetlepel advieh. Dan weer 1/3 e rijst, de overige sinaasappel wortel mengsel en sluit af met rijst en weer een lepel advieh. Maak met de achterkant van je polepel gaatjes in de rijst waarin je het overige safraanwater in giet. Dek nu de pan goed af met een theedoek en de deksel en laat op laag vuur zeker nog driekwartier stomen. 

De onderkant zou nu een mooie goudbruine korst moeten creëren. 

Serveer de rijst met bovenop de juwelen mengsel, de noten en gedroogd fruit.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.